Zoltner Rudolf

zongoratechnikus, zongoraszakértő, zeneszerző

Önnek is segíthetek? Szívesen megteszem!

 

Bármely szolgáltatásommal állok rendelkezésére. Hangolás, szakbecslést, kisebb javításokat helyszínen is eltudok végezni; nagyobb munkálatokhoz - szakszerű zongoraszállítók segítségével - műhelyembe szállíttatom hangszerét, ahol a fényezéstől a teljes faipari, hangszerészeti munkáig, mindent megoldok.

 

 

 

Zongorahangolás, koncerthangolás

 

Az Ön zongorája, vagy pianínója nem csupán egy csodálatos hangszer, hanem egy befektetés is, hiszen generációkon keresztül biztosítja a mérhetetlen zenei örömöt. Egy értéket karbantartással őrizhetünk meg, így a hangszer megfelelő állapotát is rendszeres hangolással és szervizeléssel – melyet természetesen megfelelő szakember, azaz zongorahangoló végezzen – biztosíthatjuk. Amennyiben Ön koncertező művész, bizonyára tudja, hogy zongorahangolás és koncerthangolás között óriási különbség van. Az előbbi esetén (általában) a hangszerhez, valamint oktatási igényekhez igazítjuk a hangolást, az utóbbiban pedig a művész igényeihez. 

Digitalizálás, csendes és önjátszó zongora

 

Ma már egy akusztikus pianínó, egy átalakítással "lehalkítható".  Sőt, ezáltal egy digitális zongorával is rendelkezni fogunk. Az átalakítást új és használt pianínókon, illetve zongorákon is elvégzem. 
 

Váltsunk önjátszó üzemmódra. Ez esetben megmarad az élő zongorajáték lehetőségünk is, viszont ha kívánjuk, egyszerűen egy távirányító segítségével elindíthatjuk a hangszer automatikus játszását.  Új és használt zongorákat, pianínókat is átalakítok önjátszó üzemmódra.  

Állapotfelmérés, szakbecslés

 

A zongorákban, pianínókban több ezer alkatrész található, melyek precíz működése, állapota határozza meg az értéket. Nem, nem a külső, meg a márka. A zongora nem antikvitás, minél idősebb annál értéktelenebb (természetesen nem az egyedi, világmárkák esetén), illetve idős hangszeren több a javítanivaló. Ezt azért hangsúlyozom, mivel telefonhívások során számos esetben előfordul, hogy a márka bemondásával, meg laikus "jól néz ki" állapotfelméréssel kérik segítségem egy esetleges állapot és értékmegállapításra. Kizárólag a helyszíni szakbecslés során van lehetőségem Önt hitelesen tájékoztatni  a hangszer állapotáról, esetleges javítások költségeiről, illetve jelen, vagy a javított állapot utáni piaci értékről. Többlet információkért kérem, olvassa el a "hogyan vásároljunk zongorát írásomat" is.  

Oktatás, előadás

 

A "Zongoraműhely", egy általam elindított műhelyprogram. Interaktív, informatív, gyakorlatias és hiánypótló. A többi hangszerhez képest, a zongorista és zongora között létezik egy ismeretlen, vagy csupán felületesen ismert technikai világ. Azt szeretném elérni, hogy a zongorista átlássa, megértse, játékközben akár vizualizálja a billentyű leütésével elindított műszaki folyamatot. Ami agyban, lélekben megszületik, melyet kezünk a billentyűkre varázsol, haladjon át egy ismert, átlátható és irányítás alatt tartható műszaki egységen. Amennyiben ez megtörténik, eggyé válhat hangszerével, érezni fogja minden rezgését, zongorajátéka irányíthatóbb, teljesítménye pedig csodálatosabb, kifejezőbb lesz. Meghívásra, helyszínen is megtartom előadásomat.

Javítás, felújítás, átalakítás

 

Egy pianínó, zongora, több tízezer alkatrészből áll, melyek mérnöki precizitással, összhangban működnek. A javítási munkálatok célja, a hangszer eredeti felépítésének, hangzásának lehetőség szerinti "újraélesztése", ez számomra nem csupán cél, hanem szenvedély. 

A hangszerek sérülnek, kopnak, így külsőleg is beavatkozást igényelnek. Egy hangszert teljesen átlehet alakítani, új kinézetet, formát, színt kaphat. Átfényezésénél a hagyományos, kézzel történő politúrozást, olajozást, vagy a modern festékszórást alkalmazom. Legyen bármennyire is "lestrapált" pianínója, zongorája, ha igényli, kívül-belül újjá varázsolom.