Zoltner Rudolf

zongoratechnikus, zongoraszakértő, zeneszerző

Ismerd meg zongorád lelkét...

 

... és saját lelked ismered meg. Ismerd meg mire képes, ismerd meg a benne zajló folyamatokat, ismerd meg reakcióit, ismerd meg üzenetét. Ismeretség után megleled igaz barátodat, aki mindig meghallgat és mindig elfogad.

Zongoraműhely program, előadás

 


Zongoraműhely, egy műhelyprogram a zongora és hangszer szeretők számára. Interaktív, informatív, gyakorlatias és hiánypótló. A többi hangszerhez képest, a zongorista és zongora között létezik egy ismeretlen, vagy csupán felületesen ismert technikai világ. Azt szeretném elérni, hogy a zongorista átlássa, megértse, játékközben akár vizualizálja a billentyű leütésével elindított műszaki folyamatot. Ami agyban, lélekben megszületik és kezünk billentyűkre varázsol, haladjon át egy ismert, átlátható és irányítás alatt tartható műszaki egységen. Amennyiben ez megtörténik, eggyé válhat hangszerével, érezni fogja minden rezgését, zongorajátéka irányíthatóbb, teljesítménye pedig csodálatosabb, kifejezőbb lesz.
 

A program keretén belül végigjárunk egy utat, mely a billentyű leütésénél kezdődik és a hang megszólalásáig tart. Kintről indulunk, majd behatolunk a mélybe, ahol egy több ezer alkatrészes, precíz és csodálatos gépezet működik. Ami eddig (sokunk számára) rejtve volt, most felszínre hozzuk, megtekintjük, szétszedjük, megtapogatjuk és elemezzük. Megértjük a fa alkatrészek, rugók, tengelyek, filcek, kalapácsok, húrok és egyéb összetevők szerepét, működését, együttes mozgását, mely végül, a hang megszólalásához vezet. Az alkatrészek gyártásáról is mesélünk, így megtudjuk például azt is, hogy melyik erdőből és mikor vágják ki a zongoragyártásban használt fát, de azt is, hogy mi köze az ausztrál juhoknak, a húrokat megütő kalapácsfilchez.

Játékokkal, tesztekkel fűszerezve beszélünk a rezgésről, frekvenciákról, megtanuljuk felismerni a hamis hangot és megtudjuk, hogyan változtathatjuk meg zongoránk hangszínét. Megértjük miért több tonna húzóerő fejti ki hatását a zongorába, illetve miért vastagabbak, hosszabbak a basszus húrok és vékonyabbak a magas hangok húrjai.

A találkozás során megismerjük a zongora család további tagjait is, mint digitális zongora; akusztikus zongorának a csendes zongora változatát; a modern önjátszó zongorát és hibrid zongorát.
 

Előadásaimat diákoknak és szüleiknek, zongoratanároknak, de bármely zongorakedvelő csoportnak is megtartom (pl. nemrégen az orvos muzsikusok hívtak meg).  A helyszín lehet egy iskola, művelődési ház, díszterem, aula, konferenciaterem, a lényeg, hogy legyen ott egy zongora, vagy ha nincs, könnyen bevihessek egyet. A diák-szülő előadás játékos, közérthető, a tanároknak már mélyebb, részletekre jobban kiterjedő ismeretterjesztő oktatás.

 

Amennyiben Ön is érdeklődik előadásom iránt, kérem, keressen fel.

Köszönjük szépen a tegnapi nagyszerű előadást, sokat tanultam, tanultunk a bőséges és különleges információkból. Ajánlani fogom  tanszak-vezető kollégáimnak is ezt a nagyszerű programot! Várjuk szeretettel máskor is!

Marczisákné G. Gyöngyi,  Kispesti AMI

                                                                --

A gyerekeknek és nekünk, tanároknak, értékes élményt nyújtott műhelyórája. Élmény, szórakozás és tudás egyben, csodálatos volt, szeretnénk ha évente megismétlődne. A helyi újságba írtunk egy cikket látogatásunk élményéről, itt a link, fogadja szeretettel.  

Barcsik Hédi, intézményvezető, Budaörs, Czövek Erna AMI

                                                                -- 

Szülőket, diákjainkat és tanárinkat egyaránt elvarázsolta előadása. Nagyon köszönjük, azóta is pozitív visszajelzéseket kapok gyerekeink szüleitől, tanárainktól. Számunkra óriási haszonnal bír mindaz amit láthatunk, hallhatunk és főleg tapasztalhatunk az Ön előadásának keretein belül"

Horváth Judit, tanszékvezető, Chopin Zeneiskola, Gödöllő 

                                                                --

Szeretném megköszönni ezt az értékes előadást. Gyerekek számára is jól érthető, sőt kifejezetten nekik szóló-játékos kísérletekkel is alátámasztott kitűnő  előadást láthattunk. Véleményem szerint ezáltal a zenét tanuló gyerekek nagyon hasznos tudásra tettek szert,olyan információkra,melyeket zongoratanulásnál (gyakorlatban ) is hasznosíthatnak majd. Mindezekért elismerésünket fejezzük ki munkájához!

Juhász Tamás, Kroó György Kőbányai Zeneiskola

                                                                --

Köszönjük a zongoraműhely programot, mely hihetetlen élményt nyújtott a gyerekeknek, szülőknek és a szakmabelieknek! Bejártam a világot, de ilyen előadással még nem találkoztam. 

Peller Mariann producer - Virtuózok Produkció 

                                                                --

Szórakoztató, értékes és hiánypótló előadás volt!  Tanulóink és Mi tanárok is rengeteget tanultunk Öntől, nagyon köszönjük!

Bacsa Gabriella intézményvezető-helyettes - Lisznyai Szabó Gábor iskola Veresegyház

                                                                --

Mi már kétszer is voltunk, meggyőződésem, hogy ezt az előadást minden zongorát kedvelőnek, tanuló gyereknek, felnőttnek, zongoratanárnak, zongoraművésznek látnia kell, köszönjük!

Tóváriné Perémi Orsolya intézményvezető - Bartók Béla AMI

                                                                --

Köszünjük diákjaink és tanáraink nevében az iskolánkban tartott hihetetlenül nagyszerű előadást!
 

Szavári Anita művészetoktatás vezetője - Németh László műv.isk. Göd