Zoltner Rudolf

zongoratechnikus, zongoraszakértő, zeneszerző

Ápoljuk magunkat, ápoljuk autónkat...

 

... kérem, ápoljuk zongoránkat is. A jó hír, hogy több gyógyszerem van rá mint magamra, minden egyes alkatrész kicserélhető, új színt, külsőt önthet magára, sőt régi testbe teljesen új belsőt is kaphat. Higgye el, meghálálja!

Zongora, pianínó javítás és felújítás

 

Egy pianínó, zongora, több tízezer alkatrészből áll, melyek mérnöki precizitással, összhangban működnek. A javítási munkálatok célja, a hangszer eredeti felépítésének, hangzásának lehetőség szerinti "újraélesztése", ez számomra nem csupán cél, hanem szenvedély. 

A hangszerek sérülnek, kopnak, így külsőleg is beavatkozást igényelnek. Egy hangszert teljesen átlehet alakítani, új kinézetet, formát, színt kaphat. Átfényezésénél a hagyományos, kézzel történő politúrozást, olajozást, vagy a modern festékszórást alkalmazzom. Legyen bármennyire is "lestrapált" hangszere, ha igényli, kívül-belül újjá varázsolom. 

 

A pianínó, zongora felújítása - nem túlzom - egy tudomány. Számos konferencián folytattunk eszmecserét a legelismertebb mesterekkel, zongorakészítőkkel, és minden egyes alkalommal tanulunk egymástól. Minden egyes alkalommal rájövünk, hogy ha valami kis dolgot változtatunk a hangszeren, még tökéletesebb lesz, még jobb érzés rajta játszani, még kifejezőbb lesz ezáltal játékunk. És pontosan ez a cél, a hangszer állapota azért legyen megfelelő, hogy játékunk minőségét maximálisan visszaadja, és ne "nyeljen el" belőle kisebb-nagyobb részleteket. Zongorájuk, pianínójuk legyen egy tükör, mely tiszta és nem torzít.
A hangszer külső állapota legtöbb esetben nem befolyásolja a hangszer minőségét, hangzását. Amennyiben eltűri kopottságát, karcosságát, esetleges töréshibáit, sok esetben a zongorajáték élvezete ugyanaz lesz. Van viszont egy fontos tényező: az eszétika befolyásolja a zongorista érzelmi, lelki vonzalmát. Szép, tetsző hangszer odacsábít, szívesen ülök le mellé, szívesen ápolom, kezelem. Ugye érzik mennyire fontos ez a tényező, amikor vonzalomról beszélünk?

 

Kérem, tekintsen be műhelyembe: