Hogyan óvjuk, kezeljük zongoránkat?

Hangolás


Általánosan elmondható, hogy féléves ciklusonként minden zongora hangolásra szorul. A folyamatosan változó hőmérséklet, páratartalom, illetve használat hatására a hangszerek rövidebb-hosszabb idő alatt elvesztik tiszta hangzásukat. Amennyiben hosszabb ideig nélkülözniük kell a hangolást, előfordulhat, hogy pianínónk csupán többszöri behangolás után áll be újra a normál hangmagasságra. 
Egy zongorahúr átlagosan 75kg húzó erőt gyakorol a hangoló szögre, ami egy komplett pianínó húrozatra levetítve cca. 18 - 20 tonnát jelent. Idősebb hangszer esetén, előfordul, hogy a hangoló szögek már nem bírják ezt az óriási terhelést, így a zongora hangolhatatlanná válik. Kérem, figyeljen hangszerére, és évente minimum egy alkalommal hangoltassa.


Karbantartás 

Annak érdekében, hogy hangszerünk teljesen kiegyenlített billentést illetve hangzást nyújtson  - a rendszeres hangolás mellett - a zongora mechanika folyamatos ellenőrzése is szükséges. Ilyenkor a hangszerész szakember korrigálja az előforduló szabályzási problémákat és kalapácsfejek kopását, rugalmasságát. Egy zongora több ezer alkatrészből épül fel. A különböző alkatrészek precíz, egymásra ható működése biztosítja az abszolút komfort érzetet a játékos számára. A jó szakember, hangolások alkalmával, az egyéb karbantartási munkálatokat is elvégzi.
 

Páratartalom 

Az akusztikus zongora 80%-ban különböző fa alkatrészekből tevődik össze, beleértve a legapróbb mechanikai alkatrészeket is. A fa egy élő, lélegző anyag, ami képes felvenni és leadni nedvességet, függően a levegő páratartalmától. A szélsőségesen magas légnedvesség vagy a túl száraz környezet, hosszú távon komolyan károsíthatja hangszerünket. Ideális esetben, biztosítanunk kell a 18-24C fokos állandó szobahőmérsékletet, 40-60%-os páratartalom mellet. Távfűtéses, panel lakásokban gondoskodjunk párásításról, radiátorra helyezett vizes edény vagy külön párologtató berendezés segítségével.
 

Elhelyezés 

Zongoránk megfelelő elhelyezésével, hosszútávon biztosíthatjuk az optimális működést, hangtartósságot, élettartamot. A helykihasználás szempontjából a legtöbb hangszert a lakás valamelyik belső falához praktikus elhelyezni. Feltétlenül ügyeljünk arra, hogy radiátor ne legyen a zongora közvetlen közelében. Kerüljük el az ablakokat és ajtókat a huzat és a folyamatos hőmérséklet ingadozás miatt. Óvjuk hangszerünket a közvetlen napfénytől.


Mozgatás

A zongorák és pianínók mozgatása, szállítása nagy szakértelmet és körültekintést igénylő feladat. A koncert zongorák súlya elérheti az 500 kg-t is! A hangszer és az Ön saját biztonsága érdekében bízzon meg egy erre szakosodott szállító céget.


Hangszer külső 

Kérdezzük meg szakemberünket, hogy hangszerünk külseje milyen felületkezelést kapott, és ennek megfelelően használjon tisztításához szereket.
Kerüljük el, hogy különböző tárgyak kerüljenek a hangszerünk tetejére. Ezek karcolásokat, foltokat (pohár nyomokat), sérüléseket okozhatnak.