Zoltner Rudolf

zongoratechnikus, zongoraszakértő, zeneszerző

A zongora és a koronavírus...

Mint a világban, Magyarországon is a legelterjedtebb, legnépszerűbb hangszer a zongora.  Számos háztartásban megtalálható, nem beszélve zenei intézményeinkről, ahol alap hangszernek számít. Jelen írásom célja, hogy szakmai tanácsot adjak mindazoknak, akik örömmel használják a hangszerek királynőjét, melyet sajnos, a koronavírus sem kímél.  Természetesen nem a hangszerünk lesz megfertőzve, viszont akarata ellenére, megfertőzhet bennünket.  Nem kell megijednünk, nyugodtan zongorázhatunk, de az alábbiakat javaslom betartani.

 

Zongoránk billentyűzete fából készül (digitális zongorák műanyagból), melyet egy műanyag billentyűborító fed. Régi zongorákon csontból készült a billentyűborítás (a fekete billentyűknél ébenfából), de a mai háztartásokban jóval kisebb számban vannak jelen.  Megállapíthatjuk, hogy ha az Ön hangszere digitális zongora, vagy egy 70 évnél fiatalabb hangszer,  a billentyűzet fehér és fekete borítása, tehát a teljes billentyűzet, műanyag (vagy egyéb szintetikus anyag). A szintetikus anyagból készült billentyűzet hátránya, hogy nem szívja el a nedveket, pl. az újnedvet sem, így a felületére kerülő cseppfolyós anyag ott marad. És itt jön a lényeg.

 

Utolsó kutatások alapján úgy tűnik, hogy a korona vírus, a műanyagon, akár három napig is megél! Ameddig saját magunk használjuk a hangszert, talán nincs akkora gond, de több személy esetén, nagy a fertőzés veszély. Gondoljunk bele, a zongorázás közbeni tüsszentés, köhögés, izzadás, lehelet párája megmarad a billentyűzeten, melyet a következő zongorista automatikusan „átvesz”.  Zongorázás közben általában a billentyűzetet nézzük,  így ez a terület a leginkább érintett az említett nedves finomszemcsék felfogására. Mi a teendő?

 

A hangszer billentyűzetét játék előtt és után, fertőtlenítővel, alaposan töröljük le. Alkoholos fertőtlenítőszereket használjon, és kerülje a fehérítő, vagy maró hatású szereket. Az alkoholos fertőtlenítőszer a vírusok ellen is hatásos lesz, illetve a hangszerébe se fog kárt tenni.  Egy puha törlőrongyot vagy kendőt itassunk át fertőtlenítőszerrel, majd töröljük le a billentyűzetet. Abban az esetben ha fertőtlenítő sprayt használ, soha ne fújja azt közvetlenül a hangszerre, mindig a törlőkendőt nedvesítsük és azzal tisztítsunk. Minden alkalommal egy új törlőkendőt használjon.

 

Amennyiben a hangszer bútorzatát is szeretné fertőtleníteni, feltétlenül vizsgálja meg a hangszer felületének anyagát. Természetesen nem lehet mindenki szakértő, ezért adok pár támpontot, hogyan is döntsük el milyen anyaggal állunk szemben.  A digitális zongoráknál könnyebb a helyzet, ezeket nyugodtan alkoholos, de bármely -  nem maró és fehérítő hatású - fertőtlenítőszerrel  is kezelheti.  Az akusztikus pianínóknál, zongoráknál már óvatosabban kell eljárni.  Öreg, régi, politúros, vagy lakkos hangszer esetén, használjon meleg vízben feloldott szappant. A modern hangszer felülete általában kemény lakk, vagy poliészter bevonatú, ezekre az alkoholos fertőtlenítő szereket használhatja (fehérítőt, klórt ne).  Az utolsó támpont, ha nagyon biztosra akarunk menni,  kenje be hangszere eldugottabb részét a használni kívánt szerrel, várjon 1 órát, és vizsgálja meg a felületi változást. 

 

Befejezésül a legfontosabb tanácsom, hogy zongorázzon sokat! Az írásom lényege az Ön egészségének, majd hangszere állapotának megóvása, és nem a zongorázástól való eltántorítás.  A jó hírem az, hogy a zongorázás, a szellemi és lelki életünk egyik legcsodálatosabb tápanyaga; a kikapcsolódás, meditáció, nyugalom és béke hordozója; a családi együttlét összetartó ereje, mi másra van szükségünk ezekben a nehezebb időkben? Próbálják ki és megtapasztalják, hogy zongorázni lehet a különbséget.

 

Zoltner Rudolf

Nemzetközi zongoraszakértő

Renner zongoratechnikus

 

 

A zongora és koronavírus