Zoltner Rudolf

zongoratechnikus, zongoraszakértő, zeneszerző

Ismerd meg zongorád lelkét...

 

... és saját lelked ismered meg. Ismerd meg mire képes, ismerd meg a benne zajló folyamatokat, ismerd meg reakcióit, ismerd meg üzenetét. Ismeretség után megleled igaz barátodat, aki mindig meghallgat és mindig elfogad.

Zongoraműhely program, előadás

 


Zongoraműhely, egy műhelyprogram a zongora és hangszer szeretők számára. Interaktív, informatív, gyakorlatias és hiánypótló. A többi hangszerhez képest, a zongorista és zongora között létezik egy ismeretlen, vagy csupán felületesen ismert technikai világ. Azt szeretném elérni, hogy a zongorista átlássa, megértse, játékközben akár vizualizálja a billentyű leütésével elindított műszaki folyamatot. Ami agyban, lélekben megszületik és kezünk billentyűkre varázsol, haladjon át egy ismert, átlátható és irányítás alatt tartható műszaki egységen. Amennyiben ez megtörténik, eggyé válhat hangszerével, érezni fogja minden rezgését, zongorajátéka irányíthatóbb, teljesítménye pedig csodálatosabb, kifejezőbb lesz.
 

gallery/eloadas

A program keretén belül végigjárunk egy utat, mely a billentyű leütésénél kezdődik és a hang megszólalásáig tart. Kintről indulunk, majd behatolunk a mélybe, ahol egy több ezer alkatrészes, precíz és csodálatos gépezet működik. Ami eddig (sokunk számára) rejtve volt, most felszínre hozzuk, megtekintjük, szétszedjük, megtapogatjuk és elemezzük. Megértjük a fa alkatrészek, rugók, tengelyek, filcek, kalapácsok, húrok és egyéb összetevők szerepét, működését, együttes mozgását, mely végül, a hang megszólalásához vezet. Az alkatrészek gyártásáról is mesélünk, így megtudjuk például azt is, hogy melyik erdőből és mikor vágják ki a zongoragyártásban használt fát, de azt is, hogy mi köze az ausztrál juhoknak, a húrokat megütő kalapácsfilchez.

Játékokkal, tesztekkel fűszerezve beszélünk a rezgésről, frekvenciákról, megtanuljuk felismerni a hamis hangot és megtudjuk, hogyan változtathatjuk meg zongoránk hangszínét. Megértjük miért több tonna húzóerő fejti ki hatását a zongorába, illetve miért vastagabbak, hosszabbak a basszus húrok és vékonyabbak a magas hangok húrjai.

A találkozás során megismerjük a zongora család további tagjait is, mint digitális zongora; akusztikus zongorának a csendes zongora változatát; a modern önjátszó zongorát és hibrid zongorát.
 

Előadásaimat diákoknak és szüleiknak, valamint  zongoratanároknak is megtartom. A helyszín lehet Önök által biztosított, azaz egy iskola, művelődési ház, vagy akár a zongoraműhelyemben is szívesen látom Önöket. A diák-szülő előadás játékos, közérthető, a tanároknak már mélyebb, részletekre jobban kiterjedő ismeretterjesztő oktatás.

 

Amennyiben Ön is érdeklődik előadásom iránt, kérem, keressen fel.